torsdag 17 december 2020

Sura surdeg.....

En gnutta salt, och det här.
 Det är allt som behövs 



Rörelse med Kennet på berget är i princip det enda jag åstadkommit under förmiddagarna denna veckan. Resten av dagen har varit vigd åt arbete. Jag har varit hemma sent på kvällarna och jag ogillar det, mest på grund av att jag saknar stunderna vid middagsbordet med min dotter. När vi lagat mat och sätter oss till bords och under den i mina ögon allt för korta stund går igenom vad som hänt i våra liv under dagen. Jag ser det som viktigt, Mollie ser det nog inte riktigt på samma sätt men hon får liksom vara med på det ändå ;)

Jag gjorde ett bröd härom kvällen, jag var inte klar förrän närmare halv tolv på natten. Det gjorde mej inget för jag känner att det är något jag gillar att pyssla med. Jag blev även förvånad över hur många andra människor som har samma intresse som nu jag fått. Att baka bröd. Det är väldigt många som hört av sej och vill ha receptet och tyvärr, det är en aning svårt att återskapa. Jag har en mängd olika mjölsorter så dom går jag liksom lite bananas med, kanske en aning för mycket ;) Men det jag förstått ska man hålla sej till ungefär 90% vetemjöl och 10% rågmjöl. Vetemjölet bör vara av en "stark" sort.

Själva grunden i surdegen är enklast om man blandar med ett rågmjöl eftersom det finns mer bakterier som är gynnsam i själva jäsningsprocessen. Jag brukar mata min surdeg ca 6 timmar innan jag ska använda den och då har den jäst till minst det dubbla.

Jag har ett grundrecept på mängderna men jag ändrar även där lite efter tycker och smak, jag tänker om jag vill ha ett stort eller ett lite mindre bröd.

Men ett normalt bröd brukar jag ta 600 g mjöl av blandade sorter. 440 g vatten, ca 12 g salt och 130 g surdeg. 
Jag har testat två olika sätt att sätta degen och det verkar som det går bra på vilket sätt som helst. 

Antingen har jag börjat med att hälla upp vattnet, därefter har jag lagt i surdegen och blandat upp den i vattnet, efter det mjölet, Sen jäsning ca 40 minuter och sen har vikningen påbörjats. Efter första vikningen har jag blandat i saltet sen har jag fortsatt att vika var 30 minut i ca 4 timmar. Brödet har formats och lagts i en brödkorg för vila i kylen under natten sen har brödet gräddats på morgonen. 

Jag använder en gjutjärnsgryta som stått i ugnen ca 40 minuter på 240 graders värme. Locket har tagits av och brödet har lagts i. Efter det, på med locket och in i ugnen ca 25 minuter, locket av och tempen har jag sänkt till 210 grader. Brödet är färdig gräddat när det nått en temperatur på minst 97 grader. Enkel procedur ;)

Den andra blandningen jag testat är att jag blandat vatten och mjöl. Efter två timmar jag jag knådat i surdegen. Den har fått vila och till nästa vikning då har jag även blandat in saltet. Jäsning och vikning i samma mängd timmar och sen den längre vila i kylen. 
Jag tycker att det funkar kanon vilket som.

Det är fascinerande att man kan skapa något så vackert och gott med bara tre ingreidinser, jag tror aldrig att jag kommer att sluta imponeras av det. 

Jo just det. En viktig sak till. Saltet jag använder är utan tillsatt jod. Det gillar tydligen inte surdegen, då blir den sur. ;)

Väldigt nöjd.....


Jockarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar