söndag 14 december 2014

Lucia.....



En ny tradition kanske? Ja vem vet. Vi klädde oss i alla fall i lussesärkar hela gänget. Rött band i midjan och glitter i håret.
Vi hade lussebullar och pepparkakor i en korg och små påsar med världens godaste kolor. På påsarna stod det namn på till vilka dom skulle ges.
Vi började hos mina föräldrar. Dom var redan i gång, morfar stod och burrade med sin traktor och mormor hade varit på berget med kamphundarna.
Vi drog av, Staffan stalledräng, lusselelle och kola, knäck och apelsin. Applåderna lät inte vänta på sej. Vi lämnade av lite godsaker och gick vidare upp i byn.

Nästa anhalt var mysets kusiner. Samma sak där. Sång vilken var sparsam från barnen, det var mammorna som fick ta i lite extra.
Det var stora leende i alla fall så det uppskattades helt klart.
Den sista vi lussade för var byns äldsta invånare. Hon stod med tandborsten i munnen när vi kom. Vi sjöng lite, gav bort en lussebulle och önskade mysig Lucia. Dags för hemgång.

Jag kände mej pigg och var sugen på uteaktiviteter så vedkärran fick sej en tur. Nu är hela källaren fylld igen. I borgen ligger tempen och gungar upp mot 26 grader vissa kvällar. Helt underbart att slippa snåla med värmen ;)

Vi passade på att avmaska hästarna och efter det blev det kaffe och kola. Underljuvligt.
Piggheten höll i sej och jag blev friställd från hemmet. Jag skulle känna på formen, i ett par gamla löpadojor och sen ut på berget. Promenaden var frisk och det kändes underbart att få känna grus under sulorna igen. Jag angrep mördabacken lite försiktigt. Det var längesen jag gick upp och det var en baggis :)
När jag kom hem visades nya alster upp, dom små hade gjort julkort helt allena. Jag blev djupt imponerad. Dom kan så mycket man inte vet om.

När jag kom hem drog fröken flickvän ut på en rask tur. Det gäller att ge varandra tid. Både med och utan.
Jag skalade potatis till den stora kyckling som legat i ugnen sen tio på förmiddagen, den var en femkilos pjäs så timmarna i ugnen var nödvändiga.
Maten stor på bordet precis när svärfar kom in genom dörren, perfekt planerat.
Våldsamt gott var det och vi åt friskt. Men hur mycket vi än välte i oss så såg vi ingen ände. Kycklingen var gigantisk.


Hela gänget ;)


Efter nattning blev det glöggparty. Lyxigt värre.

Jockarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar