onsdag 21 november 2012

Barnböcker....

Lite övning...

Okej det kanske är något vajsing på mej men jag måste bara få lufta detta.
Jag brukar läsa sagor för Mollie dagligen, antingen på dagen i soffan eller när det är dags för sänggång.
Jag har vi ett flertal gånger sett saker i dessa barnböcker som gör mej förvånad.
Till exempel så brukar vi läsa en bok om en traktor som gör en massa olika saker på gården.
Kanske att det är för att jag är uppvuxen som jag är men jag ser det ytterst märkligt när man ser en fyrskärig växelplog som plöjer marken, sidan efter kommer samma traktor på samma åkerplätt men men en femskärig plog. Vad är det som är så svårt i att göra den boken korrekt och riktig. Jag har öga för detaljer men hallo.

Det här med djur är ju sött och Mollie älskar det, men varje bok vi tittar i som har bilder/foto på djur så kan jag inte låta bli att fråga mej om dom djuren lever. Eller hur långt efter att foto togs dom levde om dom hade ett bra liv osv.
normalt?

En hejjare på att skruva på korkar..

Sigge är med, han fyller föresten 5 år idag :) Grattis.

Jag ställer mej även frågande till allt jämställt, de som håller att gå mej på nerverna för tillfället, de pratas ju om det dygnets alla timmar.
Det pratas om allas lika värde, nolltolerans mot rasism, fred på jorden ja det är så många vackra ord som jag personligen tvivlar på att man nånsin kommer att kunna uppnå, tyvärr givetvis.
Men åter till det här med barnböckerna, det var ju hysteriskt drev efter böckerna om Tintin för ett tag sen, det var bokbränning till höger och vänster.
Hur det tillslut blev är jag dåligt uppdaterad på.
Men det finns ju hur många böcker som helst som handlar om ojämställdhet, rasism, mobbning, kränkning, barnmisshandel, djurplågare osv, osv.
Mitt ena ben tycker att det är okej och bra att Mollie får ta del av detta redan som liten, medans det andra benet ställer sej frågan hur i h-vete får dessa böcker säljas som barnböcker.
Som ni förstår är jag kluven i fråga.
Detta är ett läge det hade varit skönt att ha någon vuxen vid sin sida och bolla dessa frågor med, jag vet att jag kommer hamna i sådan här lägen ett flertal gånger under Mollies uppväxt.
Och då handlar det kanske inte om barnböcker utan om betydligt större frågor där jag kommer att tvingas välja sida och fatta ett beslut.
Jag vet inte om jag vill det...Men jag måste.

Mitt lilla hjärtegryn var förkyld så det blev inget skalbaggat för hennes del. Jag ringde dit och nåddes av informationen att vi inte var ensamma om denna åkomma, det var något som "gick" just nu, det var många barn som var förkylda, med både feber och hosta.
Jag hade en vansinnig tur att mötet med bokgöraren blev förflyttat framåt en dag, till i dag.
Mollie får bli hemma men det verkar lösa sej med vaktning, morfar ställer upp.

En tur på en mil i löpardojorna fick jag till, det behövdes minsann, jag har känt mej lite låst nu i några dagar, detta på grund av ovanstående formsvacka.

Vi pysslade med lite pill utomhus, vi hade hovslagaren här och vi passade på att borstar hästarna och även klippa man och svans, dom blev så tjusiga så.
Ett nytt hål skulle grävas för att parkera en vagn, Mollie och jag stod en bra stund och kollade på detta, stora maskiner har vi ju (eller jag) en förkärlek till.


Och där stod vi och glodde med öppen mun ;)

Vad det gäller det kommande mötet så är jag faktiskt lite pirrig.
Löfte till mej själv, känns det inte bra vänder jag i dörren. Kemin mellan oss måste stämma, gnistor behöver väl nödvändigtvis inte slå men det måste kännas rätt.
Tilläggas kan väl göras att detta kommer bli det mest spännande jag varit med om sen rättegången för ett år sen.
Detta ser jag dock som betydligt trevligare :)
Lycka till, till mej i dag.

Jockarp.

6 kommentarer:

  1. det är väl din uppgift som förälder att uppfostra ditt barn till en kritiskt tänkande, god samhällsmedborgare? jag skulle aldrig dölja för mitt barn att världen är orättvis, men jag gör det på ett pedagogiskt sätt, jag trycker inte ner det i halsen på honom. du har ju dessutom ett val, läsa rosa-moln-och-enhörningsböcker eller böcker som skildrar verkligheten. ELLER, hör och häpna - BÅDE OCH!!!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset fröken Clara.
      Jag får ta en tur till bibblan och se om jag kan hitta rosamoln och nosörninigsböcker upps enhörning var det visst;)
      Vet du om man behöver lånekort nu fär tiden?

      Vänligen Leonora

      Radera
  2. Ett försenat GRATTIS till Sigge!!

    Ett STORT GRATTIS till Mollie idag!!!!

    SvaraRadera
  3. jag vågar inte gå till bibblan för jag glömde lämna tillbaka filmer i typ en vecka. jag skäms. så jag vet inte. det finns en bok där alla är hen iallafall. den kan du ju låna ;).

    SvaraRadera
  4. Lägg av fröken CLara, det är inte okej att missa tiden ;)Men jag tror att de hänt oss alla, tur att den där brevlådan finns så man kan gå dit som en tjuv om natten och lämna tillbaka de man lånat.
    Men jag tror att det är ofarligt för dej att gå dit igen.
    Kanske vi ses bland kuddarna på barnavdelningen ;)

    SvaraRadera