tisdag 20 november 2012

Hen,ekorrar och språkproblem...



Det var nog en hel del människor som undrade vad som hänt.
Bloggen var stängd.
Var den nerlagd eller stoppad? ( ja försök har ju gjorts förr )
Jag hade ingen information och jag stod lika frågande som alla som hörde av sej och undrade vad som hänt.
Det gick inte komma in på sidan och anledningen var oklar. Men ett datorsnille i min närhet trodde att de kunde bero på nån uppdatering, själv var jag inne på spåret buggning ;)
När detta inträffade har jag inte en aning om för gårdagen inlägg fanns ju där när jag sent om sides återigen kom in på "Mitt lilla liv som pågår"
De fanns dock ingen statistik att tillgå, endast sidräknaren funkade.
När sånt här inträffar blir jag så grymt less på att jag inte föddes av engelskspråkiga föräldrar så att jag i min tur vore en hejare på detta språk.
Ja för allt står på Engelska, jag känner mej diskriminerad här,hihi.
Nej men faktiskt varför är det så att allt skrivs på Engelska?
För ett tag sen fick min lilla underbara dotter tag i min mobil, lilla fröken ändrade tangentbordet till kinesiska, varför finns ens de språket med på min telefon?
Min bror fick hjälpa mej att lösa detta trubblet, jag är insnöad, jag erkänner...
Denna incident fick mej iallafall att fundera över om svenskan finns i kinesernas telefoner. Svar uteblev.
Med visst är det väl så att å,ä,ö inte finns med på mac-datorerna i USA. Och de ser ju alla som fullständigt normal.
Varför denna skillnad?

Det om språk och bloggproblemen.
Jag gick under gårdagen förbi min mormor och morfars gamla gård, doften av grisskit var sej lik, luften var kall, diset och dimman låg tätt och i motsolen såg man vattenkristallerna flyga förbi.
Minnena väcks och det var nästan så att jag såg min morfar komma klädd i sin blåa overall med ett par gummistövlar på fötterna som hade stänk av just avföringen från gris på sej.
Jag kände doften av de extra starka halstabletterna som han förvarade i en ask i bröstfickan på overallen, där som jag och brossan ofta var och nallade ett par tabletter och åt som vilket godis som helst.
Minnen väcks då min mormor gick med räfsan på gårdsplanen och titta stolt på sina höga kungsljus, solrosor och vackert blommande flitiga Lisor.
När hon alltid vinkade hej då på oss när vi cyklade i full fart på den grusade vägen.
Härliga och ljusa minnen.
Märkligt att dom funnits i mitt liv och inte längre gör det.

Tillbaka till verkligheten.
Mollie sov middag och jag tvättade bilen, jag hann precis sen vaknade hon. Ja formen var inte den bästa under gårdagen men hon försökte hålla humöret upp ändå, vilket jag är tacksam för.
Vi läste boken om de nordiska djuren, denna gången lärde jag mej den latinska betydelsen på ordet ekorre, jag kan sätta 500 spänn på att man inte skulle kunna lista ut det på rak arm, ändå var det så självklart.
Ekorre betyder
- Den som sitter i skuggan av sin egen svans. kort och koncist liksom.
Vidare kan jag ge extra utbildning, men detta visste jag redan innan, men ekorrens päls kallas för gråverk, även det känns ju solklart, öhh not :)
Vidare har en ekorre fyra framtänder och 16 kindtänder, bra att veta.
Igelkotten har visst ca 6000 taggar, de kan ju me vara toppen att ha koll på :)
Mer onödigt vetande i att banan på arabiska betyder finger, (de läste jag förvisso inte i den boken) ja tristessen kramade mej ganska hårt under några timmar igår.



De e bra att läsa med sina barn ;)


Denna tristess fick mej att ladda om bössan och skjuta iväg ett brev  (I fredlig mening) till Rfsl.
Jag gillade den kontakt jag fått och jag hoppas att det nu ska kunna ge resultat i att förändra något.
Vissa människor tycker ju inte att det är bra att engegamanget finns från min sida. Vems det problemet är/blir vet jag inte.
Men det slog mej när jag funderade över de med att engagera sej att det ger ofta upphov till att behöva förvara sej, detta funderade jag en stund över.

Engagemanget från min sida vad det gäller lagbiten får jag ideligen försvara och förklar in i minsta detalj, likadant med "nattiset" att gör man sin röst hörd så kommer det mothugg hela tiden.
De har jag ju märkt även vad det gäller den politiska biten.
Nu har jag visserligen inte engagerat mej något nämnvärt men för att jag skrivit om SD på ett par ställen, faktan att SD är Sveriges tredje största parti, att jag lekte med Åkesson som barn när våra pappor spelade fotboll och för att jag hävdar att Åkesson är en bra politiker så tar folk på något konstigt sätt det för givet att jag skulle vara anhängare till detta parti.

Hm ja ibland känns de som att man skulle göra slag i saken och flytta upp i en koja på berget och leva av det som naturen ger.
Detta för att slippa kontakten med andra människor, människor som gör sina egna små förvridna tolkningar på vem jag är eller inte är.
Det hade nog varit skönt ibland, men samtidigt intresseras jag så fruktansvärt mycket av vad människor gör, känner och tycker.
Jag intresseras av förmågan att förändas och förändra.
Så ja jag får nog helt enkelt leva med att vissa människor inte riktigt alltid förstår mej, jag förstår ju i min tur heller inte mej på alla människor som spatserar runt på vår vackra jord.
Men när jag satt djupt försjunken i dessa tankar gladde jag mej enormt över att jag aldrig gick in i diskussionen om ordet Hen, den hade jag nog lagt ner direkt känner jag.
Ett läge av uppgivenhet infinner sej direkt bara jag hör ordet.
Att folk bara orka ;)

Myset orkade inte ;)


Mångfald berikar jue.

Jockarp.


4 kommentarer:

  1. åh gud. tar ett djupt andetag. ett till. suck. suck. suck. ett till. funderar på om jag ens ska ödsla tid på att ge dig insikt om vad ett pronomen som hen kan betyda för människor som är osäkra på sin könsidentitet. funderar lite till. tänker att du kanske tror att det handlar om att man inte ska få vara han eller hon men inser sedan att så dum är du inte. så jag tänker att det är ett misstag från din sida. mindre genomtänkt. kanske har du bara tänkt på dig själv. ibland gör man ju det, tänker bara på sig själv och den situation man själv är i. personligen har jag dock dels en flickvän (som för övrigt har svårt med att jag kallar henne flickvän) som varken vill vara en hon eller en han, och sedan har jag vänner som också är osäkra på sina könsidentiteter. 1/10 barn föds varje år med någon sorts könsidentitetsstörning. det är rätt mycket. så nice för dessa barn om de inte behövde kallas hon eller han.tänk om de faktiskt inte behövde klassificera sig som mer än hen. det är också så att med pronomen som hon och han följer stereotyper och könsroller, skulle också vara rätt nice att slippa tycker jag. som när min son kommer hem från dagis och någon sagt till honom att han inte ska ha nagellack för han är pojke och han frågar mig om han är pojke fast han har nagellack.

    så, orka va. ja faktiskt. jag orkar! för mig är det viktigt att alla människor får vara sig själva, utan förvridna samhälleliga normer och tvång på att passa in. för mig är det viktigt att göra MITT bästa, att vara ett föredöme för mitt barn. det är också viktigt för mig i min sexualitet. så många som har kämpat för min skull, för att jag ska kunna hålla min flickvän i handen på stan. jag är skyldig dem att ha ögonen öppna och se andra samhälleliga konstruktioner och problem. utan människor som kämpat för förändring av samhällskonstruktioner och normer hade varken du eller jag kunnat leva som vi gör idag.
    punkt. jag gav mig in i det ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du är tuff du.
      Alla fighter ska man inte ta, detta är en jag inte vill ta ställning i.
      Vissa människor säger att Hen är ett toppen ord och kanske är det det.
      Jag kännu just nu, uppservera just nu att det ordet inte behövs i min värld.
      Imorgon gör det kanske det. Jag vet inte ;)

      Hoppas din dag blir bättre n gårdagen.
      Vänligen Leonora

      Radera
  2. nä, jag tar väl inte alla fighter heller. däremot kan jag inte låta saker gå oemotsagda när de berör mina nära och kära. många har sparkat bakut bara av att höra ordet hen och jag förstår faktiskt inte varför. jag fattar inte problemet. jag är en hon, jag är nöjd med att vara kvinna, stolt över att vara kvinna. men alla har det inte så och jag förstår inte varför någon annan ska diktera deras villkor. plus att jag känner att jag inte har lust att liksom...delta i maskineriet om man så säger, inte bara svälja allting baraför att det ska vara på ett visst sätt. jaja.
    alltså jag inser att jag är asjobbig ibland.jag inser också att jag konsekvent är tuff mot dig. men jag tror du pallar det.

    SvaraRadera
  3. Du är inte alls jobbig.
    För att man tycker och tar plats ska man inte klassas som jobbig, vilket det tyvärr ofta blir.
    Jag ser det stimulerande att att byta tankar med dej, vi är inte överens i mycket, men det är det roliga i det hela.

    Det är helt okej att ha en annan åsikt än min, jag kan ju inte tvinga dej till att ha rätt ;)

    Ha en fin dag.

    SvaraRadera