torsdag 3 maj 2012

Dagis, nattis?

Ja nu har jag tryckt på skicka knappen.
Mitt brev snurrar nu runt i atmosfären och förhoppningsvis så dimper det ner till våra kära politiker och blir väl omhändertaget och uppskattat.
Blir någon putt på innehållet, ja då får dom väl bli det då, jag står för mina tankar, funderingar och frågorna kräver svar. Så vad kan jag annas göra än att ställa frågor?

Så här blev det denna gång, måtte de begripa vilken sits vi sitter i.

Hej.


Jag skrev ett brev för några månader sen som jag skickade till lite olika politiker i vår kommun. 
Vissa folkvalda politiker orkade inte ens bemöda sig med att svara. Illa tycker jag.
Andra svarade och med det trodde jag givetvis på en fortlöpande information i ärendet, men den har uteblivit.
Jag har en vän som brukar säga.
- Leonora! Den enda gången du ska backa är när du ska ta ny sats.

Och det har jag gjort nu.
Jag har backat och tagit ny sats i ärendet barnomsorgen för min dotter.
Det är säkert många som har samma bekymmer som jag och det kan tyckas egoistiskt att jag skriver enbart för min egen räkning, men jag måste ju utgå från min situation.
Jag fick ett glädjande samtal från Ann Raae Persson där hon informerade mig om att jag fått plats till min dotter på Kanehallsförskola.
Det återstår dock ett problem och det är att det inte är öppet på de tider som jag kommer att arbeta.
Det var nu detta jag trodde mig få en återkoppling i.

Jag har läst en del om hur det ser ut i andra kommuner och hur liknande problem har löst.
Även vårdnadsbidraget har fått mig att fundera ett par varv och av nyfikenhet undrar jag ju klart varför Sölvesborgskommun inte infört detta.
Efter en snabb sökning på nätet snubblade jag in på kommunalrådets blogg där det visade sig att frågan varit uppe i fullmäktige.

Här ställer jag mig mycket frågande till om jag missförstått innebörden av vårdnadsbidraget eller om Helene Björklund helt enkelt inte förstått det.
Här är ett utdrag av skrivelsen i bloggen.
När det gällde motionen om vårdnadsbidrag är jag inte alls lika förvånad. Samma gäng; M, C, KD, FP och SD vill införa vårdnadsbidrag.

Vi fick en ganska bra debatt om denna fråga. Vi anser att den som kan leva på tretusen kronor i månaden, nog också kan leva utan den extra förstärkningen från skattebetalarna i Sölvesborg.

För de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn så har vi en alldeles utmärkt föräldraförsäkring. Klarar man sig på tretusen kronor så kan man nog klara sig på att använda någon dag mindre i månaden av föräldrapenningen istället så kan man vara hemma med barnen i flera år, och då också använda barnomsorg i den mån man behöver eller som barnen behöver.
 

Det väcker en enorm vrede i mig när jag hör ledamöter förklara att hon minsann varit hemma med fyra barn, av egen fri vilja, och hellre ville vara hemma och baka kakor med barnen än att vara ute och förvärvsarbeta.
Det är ett hån. Ett hån mot alla dem som inte har den möjligheten att välja. Är det valfrihet? För vilka? Ni som säger så spottar dessutom på alla dem som faktiskt vill arbeta, ni fördömer dem som tjänar den arbetslinje ni i andra sammanhang håller så högt.


 Det är förvånande att Moderaterna, som gick till val på att avskaffa "bidragslinje" och införa "arbetslinje" nu har gjort helt om och vill införa ett nytt bidrag för höginkomsttagare.


Jag ser inte detta som ett bidrag för höginkomsttagarna, jag ser detta som en möjlig lösning på ett problem som vi nu uppenbarligen har.
Jag vill jobba, men Sölvesborgskommun kan inte lösa barnomsorgen bättre än att jag ska lämna min dotter i grannkommunen.
Ett vårdnadsbidrag hade i min värld inte setts som ett bidrag för att jag skulle gå hemma och lalla utan istället en möjlighet att känna mig icke beroende och behålla viss värdighet när jag lämnar min dotter till mina nära och kära istället för att lämna henne till förskolan i kommunens regi  (som nu alltså inte finns.)
Att mina nära kan få en viss kompensation för det ansvaret som dom då skulle ha över min dotter när jag är på arbetet.

Vidare ställer jag mig klart frågande vad det gäller just det här med vårdnadsbidraget, varför det bara kan användas fram till barnet är tre år. Sen då, ska de klara sig själva sen?
Nu vet jag att det är statligt men stilla gärna min nyfikenhet i frågan om ni kan.

Vidare har jag fått till mig att en kommunal förskoleplats kostar kommunen hundratusen kronor om året, enligt mina uträkningar skulle det alltså vara en vinst i många fall att införa vårdnadsbidraget.
De skulle till och med vara lönsamt att i vissa fall fortsätta att betala ut ett bidrag efter treårs ålder till de kommuninvånare som arbetar obekväma tider så att barnomsorgen ombesörjs på egen hand. Enligt min mattematiska uträkning skulle alltså kommunen gå med vinst så länge bidraget hålls under dessa hundratusen kronor per barn och år, rätta mig gärna om jag har fel.
Jag väljer att försöka se positivt på detta därför delar jag med mig av mina funderingar.
Så vad det gäller ”nattis” så borde detta heller inte vara en omöjlig fråga att lösa. Personalen finns ju, det är i min värld bara att flytta den till olika tider på dygnet.  Kostnaden skulle i princip bli den samma.

Däremot ser jag mindre positivt på den informationen som nådde mig vad det gäller inskolningen på förskolorna.
Ann berättade för mig att fjorton dagars inskolning är bäst för barnen, det är väl okej.
Men såklart ställer jag mig nu återigen mycket skeptisk och frågande till dessa barnfria dagar och semesterperioder där barnen utan någon inskolning ska byta miljö och tryggheten av de fröknar det lärt känna.
Hur kan då det ske utan inskolning? 
Jag ger mig inte i denna fråga jag vill ha svar på om detta överhuvudtaget är lagligt?
I mina ögon är detta dubbelmoral i stora mått.
Så ja.
Det var väl allt för tillfället och jag vill verkligen inte framstå som en gnällspik, jag vill bara hitta en bra lösning för alla.
Så Jag hoppas nu att ni folkvalda politiker som sitter på bestämmarstolarna i vår kommun tar er i kragen och bemödar er med att svara mig i mina frågor.
Det hade varit förnärmligt om det kunde ske omgående så även jag kan springa barfota på sommarängen mina sista mammalediga dagar utan att behöva fundera över hur barnomsorgen till min dotter ska lösas.

Vänligen Leonora

Jockarp.

5 kommentarer:

  1. Bra Vilhelmsson, att du bara orka, men det behövs och det du gör är bra. Samma problem finns i andra kommuner så det är inget unikt för Sölvesborg.
    Jag önskar att jag haft lite av ditt jävlarinamma.
    Lite nyfiken är jag förstås påom du skickade mailet till ert kommunalråd, det var ju lite känsligt kanske just för henne ;-)

    Kämpa på vi håller på dig.

    // J och T

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.

      Att orka när något är fel är inte så svårt, så länge man tycker sej ha rätt i det man lägger fram går det bra.
      Det är beklämmnade att detta ska vara ett problem, att man inte ska kunna jobba för att ingen kan ta hand om dom små :(

      Det är bra med nyfikna människor och ja, jag skickade det till vårt kommunalråd.
      Liksom jag så får väl Helene förklara och försvara sej om hon nu tycker att hon felformulerat sej.

      Jag kämpar på ;)

      Vänligen Leonora.

      Radera
  2. Tycker du skriver så klokt och bra, du borde sitta med och tycka/ifrågasätta i fullmäktige. Finns det inget parti som kan passa?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej.

      Det finns säkert patier som skulle passa, men det gäller ju att tycka mycket i många frågor. Just nu är jag mest intresserad av att lösa dessa frågor som handlar om min vardag.
      Jag känner mej ha lite svårt att fokusera på äldre och handikappomsorgen och allt annat man ska var insatt i för att vara en vettig politiker.
      Men jag växer kanske till mej ;)

      Vänligen Leonora

      Radera
  3. Bra skrivet Leo! Jag kommer att få samma problem som du.. Jag vet inte hur jag ska kunna lösa det med att jobba 5-skift och en gubbe som ligger iväg i veckorna??? Som jag ser det nu måste jag få dagtid eller säga upp mig ?? Det senare vill man ju inte! Jag har hört att kommunerna är skyldiga att se till så det finns barnomsorg till alla oavsett arbetstider? Ska bli spännande och se vad/om dom svarar dej nu :) KRAM!

    SvaraRadera