måndag 23 september 2019

Turisterna.....




Jag har rest runt hela jorden och med det bott på en mängd olika hotell, en del väldigt lyxiga. Men aldrig har jag sett en sån frukostbuffé som på Petter Stordalens hotell i Oslo. Det var bland det sjukaste. Allt från rysk kaviar till ekologiska morötter. Fisk i mängder och galet god knaperstekt bacon.
Marathon kräver en hel del näring så jag låg en del back på den fronten, men efter en timmes intag av frukostbuffén kände jag mej helt återställd.
Jag hade behövt lite vila men i stället gav vi oss ut. Vi ville se och lära känna staden lite mer.

Vi började med en båttur ut till Thor Heyerdahls museum som innefattade både kon-tiki och Ra.
Så fantastiskt att få uppleva båtarna live, förståelsen över vilket äventyr det måste varit blev med ens tydligare.
Att ge sej ut på dom stora haven med dom där flottarna gör man bara om man har en enorm övertygelse. Det hade Thor.

Vi gick över vägen till ännu ett museum, nu var det båten Fram. Ännu ett bevis på att en övertygelse en dröm kan förverkligas.
Fram byggdes för att ta sej till nordpoolen. Tanken var att skeppet skulle frysas in i isen och på så sätt ta sej med isen till nordpolen.
Det fina med museet var att man fick möjlighet att beträda skeppet, vi gick runt i kojerna, i maskin och uppe på däck. Mollie tyckte det var lite läskigt men samtidigt spännande.
Jag var mest fascinerad över att människor levde mellan 3-5 år på båten. Jag tror jag skulle fått fnatt.

Vi tog båten över fjorden och strosade upp mot slottet. Stort, vackert och pampigt. Vi pratade lite med vakterna, det är en ära för dom att spatsera tio steg och sen vända på klacken och spatsera åt andra hållet. Tror att jag fått fnatt även av den sysslan ;)

Vi tog spårvagnen vidare mot vigelandsparken. En fantastiskt fin park där det fanns över 200 skulpturer och den mest spektakulära var monoliten. De 17 meter höga granitblocket där 121 människor var uthuggnas var magnifikt. Alltså att hugga ut detta i en enda bit granit fick mej att häpna.

Vi lämnade parken, vi var nöjda med dagen som hade bjudit oss på mycket historia, kultur och galet vackert väder.
Middag avnöt vi ännu en kväll på Karl Johans gata sen blev det några rundor skip-bo. Läxläsning för unga fröken sen godnatt.





Jockarp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar